yin yoga

 

Yin (yoga) is zorgen voor jezelf.

 

Tijdens de Yin wordt je in een houding gezet. Dit kan een liggende of zittende houding zijn. Deze houding wordt 1, 2, 3 of 5 minuten aangehouden. Tijdens deze tijd wordt er langdurige rek op het bindweefsel gezet.

 

Je sluit je ogen, keert naar binnen en wordt heel langzaam de houding.Je wordt bewust van je lijf en voelt wat er met je lijf gebeurt. Je gaat op zoek naar jouw grenzen, waar voel jij de rek, wat vertelt jouw lichaam?

 

Je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Je geeft je langzaam over aan de aangeboden houding waarbij je een onprettig gevoel kunt waarnemen in je rug, je liezen, je heupen,  je schouders, je knieën, je enkels of je nek. Het ‘bevroren’ bindweefsel krijgt nu de tijd om te verzachten, te smelten zodat het vocht weer kan gaan stromen en er ruimte ontstaat op de plekken die het nodig hebben. Wanneer je bindweefsel langdurig op rek zet komt er in je lichaam het stofje hyaluronzuur vrij. Dit stofje zorgt er voor dat er veel vocht wordt opgenomen in het bindweefsel en gewrichten. Hierdoor wordt jouw weefsel soepeler en beweeglijker en droog je minder snel uit.

 

Na iedere houding kom je uit de houding en ga je navoelen. Ontspannen liggend op je mat, wat heeft de houding voor jou lijf gedaan.

 

In tegenstelling tot andere vormen van yoga en Pilates, is Yin een vooral stille, koude vorm van houdingen innemen. Je zit of ligt in bepaalde houdingen waarbij je jezelf leert te ontspannen. Bij Yin wordt er hoofdzakelijk gewerkt aan het bindweefsel. Terwijl andere vormen van yoga en Pilates meer met spierkracht werken.

 

 


De voordelen van Yin zijn o.a.:

 

-        Je komt volledig tot rust

-        Je wordt soepeler in je gewrichten en spieren

-        Je lichaam wordt meer belastbaar door toenemende souplesse

-        Je oefent jezelf in geduld, acceptatie en aanvaarding

-        Je leert je eigen lichaam en je eigen grenzen kennen

-        Yin kan door alle leeftijdsgroepen gedaan worden, man en vrouw

-        Yin is de manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken

-        Mensen met blessures kunnen verbetering verwachten van hun problemen

-        Hierbij leren zij om hun grenzen te respecteren en hun bindweefsel te verzachten

-        Door muziek te gebruiken tijdens het in de houdingen komen en bij het navoelen wordt de ontspanning van het lichaam en de beleving versterkt