kidz yoga 5-12

Yoga voor kinderen wordt op een andere manier gegeven dan de yoga voor volwassenen. De yogaoefeningen worden op een speelse, aangepaste wijze aan de kinderen aangeboden. De oefeningen vragen wel eens inspanning en niet alle oefeningen zijn voor ieder kind even makkelijk, maar in zijn totaliteit is het altijd voor iedereen te volgen. Steeds wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van kinderen in het algemeen én met de mogelijkheden van ieder individueel kind. Ook wordt aandacht besteed aan het leren uiten van gevoelens. Dit kan met gesprekjes, maar ook met behulp van tekenen of andere creativiteitsvormen. Ook speelt muziek op verschillende manieren een rol in de lessen. 

 

Kidz Yoga is goed voor de lichamelijke én emotionele ontwikkeling van het kind. Vaak hoor je dat yoga zo goed is voor drukke kinderen om tot rust te komen. Dit is zeker het geval. Maar yoga is ook heel geschikt voor verlegen en introverte kinderen. Tijdens de lessen worden de kinderen namelijk ook gestimuleerd om zich te uiten en ze kunnen hun zelfvertrouwen vergroten. Ook leren ze de mogelijkheden van hun lijf kennen en respect te hebben voor hun eigen lichaam. Respectvol omgaan met anderen is tevens onderdeel van de lessen. 

Daarnaast kan yoga een gunstig effect hebben bij kinderen die om een of andere reden in hun functioneren belemmerd worden. Yoga voor kinderen kan o.a. een gunstige rol spelen bij kinderen die problemen hebben met de concentratie, coördinatie, ademhaling, beweging/motoriek, slapen, angsten en gedrag. Kinderen merken dat ze zich beter gaan voelen als ze met yoga bezig zijn. 

 

Een yogales voor kinderen bestaat uit verschillende delen: lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en ontspanning spelen daarin een belangrijke rol. De namen die de verschillende oefeningen, de asana’s, hebben worden volop gebruikt. Niet zelden worden ze aangevuld met allerlei dierenhoudingen en eigenschappen om de oefeningen in te passen in een verhaal of een thema waaraan de les wordt opgehangen. Het leukste zijn de vondsten van de kinderen zelf waardoor het repertoire voortdurend wordt vergroot. Ooit gehoord van asana’s als: kwal, krab en bewegend zeewier? Bij yoga voor kinderen is alles mogelijk! 

 

 


UITLEG VOOR KINDEREN

Leuk dat je meer wilt weten over kinderyoga!

 

Yoga bestaat al heel erg lang en komt uit India. De wijze Yogi’s uit het oude India waren net als kinderen, ze vonden alles interessant en keken goed om zich heen. Zo leerden ze over de sterren, de zon, de maan, de bergen, de wilde dieren en de kleinste insecten. Vanuit deze wijsheid zijn alle yogahoudingen ontstaan. 

 

Als je op Kidz Yoga gaat doe je veel van deze leuke yogahoudingen en bewegingen. Dit is goed voor je hele lichaam, je wordt sterk en soepel. Sommige houdingen maken je sterk van binnen en weer andere geven je meer energie. Je zult na een tijdje merken dat het dan ook buiten de yogalessen steeds makkelijker wordt om je te concentreren of om rustig te worden als je boos of zenuwachtig bent. Er wordt bij yoga veel gebruik gemaakt van thema's uit de natuur en de seizoenen. Zo is er een speciale Zonnegroet en een Maangroet. Je kunt stevig staan als een berg of groeien van een zaadje naar een boom. Of lekker waaien in de wind. Wist je trouwens dat heel veel yoga houdingen naar dieren zijn vernoemd? Ze zijn heel leuk om te doen en je kunt ze zo ook makkelijk onthouden.

 

In de yogalessen doen we veel spelletjes en oefeningen, maken we muziek en dansen we. We maken een mooie tekening of kleuren een mandala in. Ook doen we speciale oefeningen om te ontspannen, bijvoorbeeld met rustige muziek waarbij je kunt wegdromen of door het luisteren naar verhalen waarbij je zelf de beelden tevoorschijn tovert in je hoofd. Of gewoon door een tijdje stil te zitten en je aandacht bij je ademhaling te houden. Tijdens de les kun je ook aan anderen vertellen over dingen die je hebt  meegemaakt en wat dat voor je betekende. Als je niets wilt vertellen is dat ook goed.

 

Yoga is geen wedstrijd. Je hoeft het niet beter te doen dan anderen. Heel belangrijk is dat niets moet. Als je een keer geen zin hebt in een bepaalde oefening ga je gewoon even op je matje zitten of liggen. Dan doe je weer mee als je er aan toe bent. Ook hoef je nooit iets te doen dat je te moeilijk of niet prettig vindt. We houden altijd rekening met elkaar.

 

Nieuwsgierig geworden? Wil je weten hoe dit gaat? Kom een kijken! Iedereen van 5-10 jaar kan met Kidz Yoga meedoen.